Siloe Project: The History

The Residence (designed by the architect Magistretti) is part of an urban context close to the major traffic routes and public transport.

The building, clad in exposed brick, has a reinforced concrete supporting skeleton, revealed on the outside by the design of parameters that let us perceive the structure through the interlayer of horizontal stripes strongly blue and red colored.

This compositional rhythm, associated with the regular scanning of openings, emphasizes the six floors of height and lightens the built-up mass.

The short side of the residence differs from the wider front for a particular volumetric articulation determined both by the overhanging glass staircase and by the upper part of the building.

Designed by Arch. Vico Magistretti

Designed by Arch. Vico Magistretti 1970-73

The windows are in white varnished wood with copper sills. The lodgings are organized on the two sides of a central corridor. The presence of this common space is externally expressed through an emptying of the façade obtained with the insertion of a glass wall with a curvilinear outline of profiling. The apartments have been designed to be combined together; for this reason services and wardrobes are placed along the corridor wall. The furniture of each unit, made of wood, has been studied by the architect according to the most suitable comfort systems. The residence has 104 beds with shared facilities, including an indoor pool with a special ceiling inserted in a glazed pavilion placed on a lower level and separated from the main body. The entrance hall is characterized by curved walls that hide the services of the ground floor, the porter’s lodge and the staircases. Magistretti also took care of the external arrangement, including maples and oaks in the large sloping lawn. The cover is made of copper sheets.

Designed by Arch. Vico Magistretti 1970-73